Karpaz Klima
5°C
Clouds
Gazimağusa

KARPAZKLİMA MÜHENDİSLİK

Lejyoner Hastalığı ve Nedenleri ! ...

Lejyoner hastalığı , '' Legionella Pneumophila '' isimli bakterinin neden olduğu nadir fakat ciddi bir akciğer enfeksiyon hastalığıdır . 

Klima , jakuzili havuz , havalandırma sistemleri gibi sistemlerden solunum yoluyla bulaşır . 

 

Legionella Pneumophila : 

Legionella pneumophila , ince , aerobik , pleomorfik , kamçılı , spor oluşturmayan , Legionella cinsinin Gram-negatif bakterisidir . L. pneumophila , bu gruptaki birincil insan patojenik bakterisidir ve Lejyoner hastalığı ' nın , lejyonelloz olarak da bilinen etken maddesidir .

 

Lejyoner hastalığı : 

Lejyoner hastalığı , legionellaceae familyasına ait legionella pneumophila isimli bir bakterinin sebep olduğu bir tür akciğer enfeksiyonudur. Legionellaceae familyası dahilinde 62 tür bakteri bulunmasına rağmen, içlerinde en bulaşıcısı ve hastalığa neden olanı legionella pneumophila bakterisidir.

Lejyoner hastalığına sebep olan bu bakteri, hafif ateşli hastalığa yol açtığı gibi hızlı ve ölümcül bir zatürreye dönüşme riskini de taşır. Bununla beraber, alt solunum yoluyla tüm bünyeyi sistematik bir şekilde etkileyebilir ve hastaları ağır komaya sürükleyebilir. Hastalık, bakteri bulaştıktan sonra iki ila on gün arasında ortaya çıkar. Erken tanı koyulmadığı ve müdahale edilmediği takdirde ölümcüldür. Belirli laboratuvar testleri sonucunda tanı konur ve tedavi sürecine başlanır.

 

Lejyoner hastalığı nasıl bulaşır : 

Legionella pneumophila, toprakta ve doğal sularda yaşayan bir bakteridir. Banyolar, havuzlar, saunalar, hamamlar, klimalar, jakuziler, suyla çalışan soğutma ve ısıtma sistemleri gibi sistemlerdeki kirlilik sayesinde hızlıca çoğalabilir ve solunum yoluyla bulaşır. Bakterinin 25 ile 55 derece arasındaki sularda daha hızlı ürediği tespit edilmiştir.

Lejyoner hastalığının oteller gibi yaygın havalandırma sistemi bulunan ve kalabalık ortamlarda daha sık bulaştığı gözlemlenmiştir. Bunun en büyük nedeni; bu gibi yapılarda yer alan sıhhi tesisatların temizlenme sıklığının seyrek olması ve burada birikmiş sularda bakterinin hızla üreyebileceği bir ortam oluşmasıdır. Günümüzde büyük ofislerde ve alışveriş merkezlerinde bulunan bazı klimaların kullandığı sularda da legionella pneumophila bakterisi üreyebilir ve aynı şekilde, solunum yoluyla bulaşabilir. Bu bakteri insandan insana bulaşma özelliğine sahip değildir.

 

Lejyoner hastalığının belirtileri  :

Lejyoner hastalığı, Pontiak ateşine göre daha ağır semptomlarla kendini gösterir.

Belirtileri şunlardır :

  • Nefes darlığı,
  • 40 derece ve üzeri ateş,
  • Kas ağrıları,
  • Baş ağrısı,
  • Göğüs ağrısı,
  • İshal,
  • Mide bulantısı,
  • Kusma,
  • Baş dönmesi,
  • Yorgunluk,
  • Psikolojik durum değişiklikleri.

 

 

gorunum tasarim